Roamingkosten in het buitenland: hoe zit dat nu precies?

07 augustus 2017

Goed nieuws voor wie binnen de Europese Unie op reis gaat: de roamingkosten die de telefoonfactuur bij jouw thuiskomst loodzwaar maakten, bestaan niet langer.

 

Wat houdt roaming nu juist in?

Er is sprake van roaming wanneer je mobiele telefoon een buitenlands netwerk gebruikt. Een voorbeeld: je komt aan in Spanje en wil je familieleden in België een bericht sturen dat jullie goed aangekomen zijn. Tot voor kort moest je dan roamingkosten betalen, maar sinds midden juni is dat niet langer het geval. Voor je bericht van op de Spaanse stranden betaal je vanaf nu dezelfde kosten als voor een bericht dat je vanuit België verstuurt.

Je betaalt dus geen bijkomende kosten meer om te surfen, te telefoneren of sms’en te versturen vanuit het buitenland.

 

In de Europese Unie en een redelijk verbruik

De roamingkosten zijn enkel afgeschaft binnen de Europese Unie. Landen zoals bijv. Zwitzerland, Bosnië of Montenegro maken daar geen deel van uit. Let dus op als je in Italië op vakantie bent en niet ver van de Zwitserse grens staat: vooraleer je op internet gaat, controleer je best dat je wel degelijk met een Italiaans netwerk verbonden bent en niet met een Zwitsers.

Let op! De roamingkosten zijn dan wel afgeschaft, maar enkel voor een redelijk gebruik van de diensten van de buitenlandse telecomprovider. Als je vanop een Spaans strand vijf of zes uren per dag internet gebruikt, terwijl je gewoonlijk maar één of twee uur per dag surft, kan men je kosten aanrekenen. Deze kosten moeten wel binnen de perken blijven: het extra bedrag mag niet hoger zijn dan het maximale EU-groothandelstarief (in 2017 een bedrag van 7,70 euro per gigabyte, exclusief btw). Deze groothandelsprijs is het bedrag dat jouw telecombedrijf moet betalen aan de telecomaanbieder in het land waar je mobiel gesurft hebt.

Je vindt meer info over wat de EU onder redelijk gebruik verstaat op website van de EU. Als je absoluut zeker wil zijn van wat je telecomaanbieder onder “redelijk gebruik” verstaat, neem je er best contact mee op.

 

Internationaal telefoonverkeer blijft duurder

Roaming mag dan al afgeschaft zijn, dat wil nog niet zeggen dat bellen tijdens je vakantie in het buitenland daarom goedkoop te noemen valt. De voorwaarden van je abonnement blijven gelden in het buitenland. Als je een forfait van 8 GB per maand hebt, vermijd dan om meer dan die 8 GB te gebruiken, anders zal de rekening oplopen.

Hoewel de extra kosten als roaming zijn afgeschaft binnen de EU, blijven de tarieven voor internationaal bellen buiten de EU nog steeds hoger .

Voor meer informatie: http://www.bipt.be/nl/consumenten/telefoon/internationale-roaming

 

Hou je verbruik in de gaten!

Of je nu in België of in het buitenland bent, je houdt best je verbruik van telecomdiensten goed in het oog: zo vermijd je negatieve verassingen wanneer je factuur binnenkomt.

Je kan je verbruik eenvoudig opvolgen: de meeste telecomproviders bieden een app aan waarmee je op elk ogenblik je verbruik kan raadplegen. Sommige bieden ook een dienst aan die je verwittigt wanneer je je verbruikslimiet nadert.

 

Bron: Wikifin