Met vrienden gaan skiën of genieten in de zon, dat is gegarandeerd fun. Maar het kost ook wel wat en daarom huren veel jongeren liefst samen een vakantiehuisje of appartement. Een goed idee, maar zorg ervoor dat ook de verzekering in orde is.
Als het huurcontract voor het appartement of het huis op naam staat van één persoon, is die ene persoon tegenover de eigenaar aansprakelijk voor de schade aan het huis en de inboedel. Hij moet de schade betalen aan de eigenaar. Nadien kan hij eventueel wel (een deel van) de som recupereren van de vriend die de schade (mee)veroorzaakt heeft.
Staat het huurcontract op naam van alle huurders, dan bent u tegenover de eigenaar samen burgerlijk aansprakelijk voor eventuele schade aan het gehuurde huis of appartement. Degene die de schade veroorzaakt heeft, zal ze uiteindelijk moeten vergoeden.
Eigen brandverzekering kan volstaan
Voor de schadevergoeding na een brand of waterschade bijvoorbeeld, kunt u gelukkig meestal rekenen op de brandverzekering van uw hoofdverblijfplaats (in België) of de polis van uw ouders als u bij hen gedomicilieerd bent. Kijk dus zeker na of die verzekering haar dekking uitbreidt tot schade aan gehuurde vakantiewoningen.
Ga uw huurdersaansprakelijkheid na voor schade aan een huis, chalet, appartement of stacaravan die u waar ook ter wereld huurt als vakantieverblijf en de inboedel.
En de familiale verzekering?
Uw brandverzekering dekt echter niet alle schade aan uw gehuurde vakantieverblijf. En ook op uw familiale verzekering (of die van uw ouders) kunt u in principe geen beroep doen, want die dekt uw aansprakelijkheid niet als die voortvloeit uit een (huur)contract.
Vraag na of er eventueel extra dekkingen mogelijk zijn.
Bron: AG Insurance